divendres, 11 d’abril del 2014

Declaració en defensa de l'educació en català

http://dbalears.cat/actualitat/balears/declracio.html

C.Polls | 11 abril 2014Tretze entitats vinculades amb l'àmbit educatiu han fet pública la Declaració en defensa de l'educació en català, aquest dijous a Can Alcover a Palma. Els impulsors d'aquest text demanen que la norma que substitueixi el Decret de tractament integrat de llengües (TIL) “garanteixi de bell nou l'ús progressiu del català com a llengua vehicular i de comunicació en l'àmbit de l'ensenyament”.

La Declaració cerca mostrar la necessitat de dotar el sistema educatiu balear “d'estabilitat” independentment de qui governi.

Els quatre eixos que vertebren la declaració són els següents:

1. Una vertadera autonomia dels centres docents per adaptar-se a la realitat, amb una gestió democràtica i transparent, i amb participació efectiva de tota la comunitat educativa.

2. Uns recursos econòmics i personal suficient per garantir el dret a l’educació, per poder implantar programes de millora i, especialment, per atendre la diversitat dins les aules.

3. Una nova regulació de l’ensenyament de les llengües, dissenyada per experts amb l’assessorament de la Universitat de les Illes Balears, consensuada, dotada de recursos suficients, adaptable al context de cada centre escolar i que aconsegueixi que l’alumnat, al final de l’escolaritat obligatòria, domini per igual les dues llengües oficials i sigui capaç d’entendre i expressar-se adequadament almenys en una llengua estrangera, principalment l’anglès.

4. Un pacte social i polític per l’educació que reculli les propostes anteriors i que sigui fruit del consens, per a la millora i l’estabilitat del sistema educatiu, independentment de qui governi.
La Declaració “no és una continuïtat del conflicte i pot ser adoptada per qualsevol ideologia”
Cristina Conti, de FAPA i membre de Crida; Tonina Cànoves, docent de la concertada i Pere Pol, de l'Assemblea de Docents, han estat els encarregats de llegir la Declaració i presentar en què consistirà la campanya de recollida de signatures per adherir-s'hi ja sigui a títol individual o com entitat.

Els docents han destacat que aquest document “no és la continuïtat del conflicte i és una declaració que pot ser adoptada per persones de qualsevol ideologia”.

És per això que a partir d’avui inicien un període de recollida de signatures al voltant de la Declaració obert a totes aquelles persones i entitats que es vulguin adherir amb la seva signatura o en la difusió i recollida de signatures.

Els impulsors volen que la ciutadania faci seva la Declaració i que es sumin el màxim d’entitats de l’àmbit educatiu o de qualsevol altre àmbit: associació de veïnats, col·legis professionals, associació en defensa de drets, institucions socials, entre d'altres.

La campanya de recollida de signatures així com d'altres accions es podran seguir a través del hastag #aBalearsVolem i del web http://www.abalearsvolem.com/. Els impulsors volen que la comunitat educativa, la societat en general i els partits polítics en particular, es posin d'acord per aconseguir una educació entesa com a servei públic, de qualitat i compensadora de les desigualtats socials.

Entitats impulsores de la Declaració: ADESMA (Associació de directors de secundària de Mallorca), ADIDE (Associació d’Inspectors d’Educació), ADIPMA (Associació de directors d’infantil i primària de Mallorca), Assemblea de Docents de les Illes Balears, Assemblea de Docents desCONCERTATS, Assemblea de Mestres i Professors en Català de les Illes Balears, COAPA Balears, Cooperatives d’Ensenyament de les Illes Balears, FAPA Mallorca, FE CCOO, FETE-UGT, Plataforma Crida i STEI-Intersindical.